کد خبر: ۵۹۸
تاریخ انتشار: ۰۸ آذر ۱۴۰۳ - ۰۹:۱۹
در برنامه جریان؛
نماینده مردم تهران شب گذشته با حضور در برنامه جریان با کارشناس این برنامه به بحث و گفتگو پرداخت.
منوچهر متکی نماینده مردم تهران و وزیر خارجه پیشین کشورمان شب گذشته با حضور در برنامه جریان در شبکه یک سیما با توجه به برگزاری جلسلت مذاکره ایران با طرف های اروپایی، به توضیح برخی مسائلی که در دوران وزارت ایشان اتفاق افتاده بود پرداخت.

وزیر پیشین وزارت خارجه در ابتدای صحبت هایش با اشاره به شخصیت رهبر معظم انقلاب و راهنمایی های ایشان در دولت های مختلف گفت : رهبر انقلاب پر خاطره ترین فرد کشور ما هستند. خاطرات ایشان در موضوعات مختلف از هر زاویه ای برای ما حق است. قریب به نیم قرن ایشان در جریان مسائل انقلاب بودند، بنابراین در همه حوزه ها با اشراف ترین شخصیت نظام مردم و کشور هستند و اعتقاد بنده بر این است که باید این خاطرات جدای از مکتوبات، در قالب کتاب های مختلف مکتوب و نشر داده شود. قطعا این صحبت ها سرمایه های انقلاب است.

منوچهر متکی در ادامه با اشاره به ماجرای تبادل سوخت و اورانیوم غنی شده میان ایران و آمریکا توضیح داد : اکثر مردم بدعهدی و کلک را بعد از وقوع ماجرا می فهمند و به آن پی می برند ولی مقام معظم رهبری این گونه بود که قبل از وقوع اتفاقی کلک و بدعهدی آمریکا را پش بینی کرده بود .این ماجرا از جایی شروع شد که اوباما به عنوان رئیس جمهور آمریکا، نامه ای به رئیس جمهور برزیل و اردوغان نوشتند. آن موقع همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند ما نیازمند به اورانیوم غنی شده 20 درصد برای رآکتور تهران بودیم. آمریکایی ها قبل از انقلاب سوخت رآکتورها را تامین می کردند، آمریکایی ها بعد از انقلاب فشار آوردند و آرژانتینی ها که تا مدت ها سوخت راکتورها را تامین میکردند دیگر به ما سوخت ندادند. در چنین شرایطی ما دو کار را باهم شروع کردیم؛ یکی به دنبال تامین کردن 20 درصد از منابع دیگر بودیم و دیگری برای تولید 20 درصد یک نهضت را در داخل آغاز کردیم که بتوانیم در تولید خودکفا بشویم.

وی در ادامه گفت : آمریکایی ها با درک شرایط ما آن نامه را نوشتند و در نامه قید اگر کردند اگر ایران اورانیوم سه و نیم درصد تولید و ذخیره شده اش را به کشور دیگری مانند ترکیه تحویل بدهد، به تامین سوخت بیست درصدی ایران کمک خواهیم کرد. در آن زمان با وزرای خارجه ترکیه و برزیل صحبت کردیم و آنها با سفر به کشور ما شرایط را درک کردند و ما نیز برای آنها توضیح دادیم که اوضاع از چه قرار است

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد : با رخداد این مسائل در زمانی که تصدی وزارت خارجه را بر عهده داشتم در توضیح این اتفاقات ، نامه ای به رهبر انقلاب نوشتم و مسائل آن روزها را برای ایشان بازگو کردم و پاسخ ایشان که به دست ما رسید برای ما خیلی جالب بود. ایشان فرمودند: اگرچه به سخنان آمریکایی ها اعتمادی نیست ولی من مخالفتی ندارم.

منوچهر متکی گفت : با این تفاسیر بحثی که به عنوان مبادله سوخت مطرح بود، شروع شد. آن زمان مطرح بود که آمریکایی ها با این نیت نامه را برای ما نوشته اند و تقاضای تبادل را مطرح کرده اند که ما پیشنهاد آنها را نمی پذیریم؛ یکی به دلیل اینکه طرف پیشنهاد دهنده آمریکاست و دیگری احساس می کردند که ایران قبول نخواهد کرد که سه و نیم درصد اورانیوم غنی شده از کشور ما خارج شود و به کشور دیگری انتقال پیدا کند.

وی خاطرنشان کرد : وزرای خارجه ترکیه و برزیل به ایران سفر کردند و در یک شب با دکتر جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی وقت تا حوالی اذان صبح مذاکرات ادامه پیدا کرد تا متن توافق نهایی شود. و در نهایت متن بسیار جامعی تدوین و نهایی شد. فردای همان روز نشست پانزده در تهران برگزار شد و در نهایت این متن توافقنامه توسط وزرای خارجه سه کشور به امضا رسید. کمتر از 24 ساعت امریکایی ها یک پیشنهاد بسیار ضعیف تحریم را به شورای امنیت بردند که از لحاظ محتوایی هیچی نداشت اما پیام آن این بود که پایبندی به تفاهم مبادله سوخت ندارند و اینجا مشخص شد که آمریکایی ها از ابتدا دروغ گفته بودند و به تعبیر مقام معظم رهبری کلک زده بودند.

وزیر اسبق وزارت امور خارجه گفت : آمریکایی ها برای این کار بیشتر ما را ترغیب کنند همان موقع نشست مونیخ بود بنده هم دعوت بودم در آنجا وزیر خارجه ترکیه به من گفت که مشاور امنیت ملی آمریکا در اجلاس مونیخ حضور دارد و دوست دارد که با شما ملاقات کند و من نپذیرفتم . وزیر خارجه ترکیه در دیداری با مشاور امنیت آمریکا پیام های آمریکا را برای ما آورد و گفت که در صورت پذیرفتن نامه اوباما بیست درصد سوخت ایران تامین خواهد شد. من در آن زمان به وزیر خارجه ترکیه اعلام کردم که باید آمریکایی ها این بیست درصد ما را خودشان تامین کنند. در واقع آمریکا با این قول که خودشان سوخت را تامین کنند به دلایل مختلف مخالفت کرد ولی به وزیر خارجه ترکیه قول داده بود که سوخت مورد نیاز ما را از کشورهای دیگر برای ما تامین و ارسال کند. در برگشت به ایران با احتیاط کار را به جلو بردیم. فردای آن روز آمریکایی ها سر باز زدند و در واقع کلک آنها آشکار شد.

منوچهر متکی با اشاره به پایبندی ایران به تعهداتش در مقابل تمامی کشورها خاطرنشان کرد: ما همواره نشان داده ایم که هر پیشنهادی از هر کشوری به ما برسد آن را بررسی خواهیم کرد و در چارچوب منافع کشور به آن پاسخ خواهیم داد مثل اصل مذاکرات در مسائل هسته ای، ما هیچوقت میز مذاکره را ترک نکردیم .در نامه ای که برای تامین سوخت ایران از سوی آمریکا به ترکیه فرستاده شده بود، رئیس جمهور ایالات متحده نوشته بود من باراک اوباما تعهد می کنم که به عنوان رئیس جمهور آمریکا سوخت شما را تامین کنم، ولی نکرد. همانطور که رهبر انقلاب گفتند نه به حرف آنها اعتمادی است نه به نوشته آنها… ما اگر توافق را قبول می کردیم قطعا بازنده می بودیم . اگرچه دنیا می فهمید که آمریکایی ها کلک زدند. ولی ذکر این نکته مهم است که ما با توجه به هشدار رهبری به کلک و بدعهدی آنها توجه داشتیم.
send
ارسال به دوستان
print
نسخه چاپی
بازگشت به ابتدای صفحه
نام:
ایمیل:
* نظر:
* کد امنیتی:
Chaptcha
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد