به کوفی عنان گفتم زمانی دبیرکل سازمان ملل، فعالترین بازیگر بینالمللی در حل منازعات و تنشهای بین کشورها بود. با گذشت زمان نقش و جایگاه سازمان ملل و به ویژه دبیرکل کمرنگ و تا حدی بی تأثیر شد. خصوصا بعد از شما آقای بانکیمون هیچگونه اراده و اختیاری از خود نشان نمیدهد. ایشان قویا حرف مرا تایید کرد و با حالتی نیمه شوخی و نیمه جدی گفت:« برخی از اعضای دائم شورای امنیت به من پیشنهاد کردند که کلمه General را از عنوان Secretary General (دبیرکل) حذف کنیم! یعنی دبیرکل صرفا به عنوان دبیر یا منشی سازمان ملل تلقی شود.»
منوچهر متکی در بیان خاطراتی از کوفی عنان او را یک سازمان مللی حرفهای خواند که جنس جهان سومی داشت و گفت: در ملاقاتی گفت که برخی از اعضای دائم شورای امنیت در آن دوران به دنبال تغییر دبیرکل به دبیر یا منشی سازمان ملل بودند.
به
گزارش گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، «منوچهر متکی» وزیر پیشین امور خارجه کشورمان به مناسبت درگذشت کوفی عنان دبیرکل پیشین ملل متحد به ذکر خاطراتی از دیدارهایش با وی پرداخت و عنوان کرد: اولین دیدارم با کوفی عنان در مهر ماه 1384 و در مقر سازمان ملل در نیویورک بود. پیش از آن، به عنوان معاون بینالملل وزارت امور خارجه با «پطرس غالی» و «خاویر پرز دکوئیار» دیدار داشتم. کوفی عنان به تعبیری یک سازمان مللی حرفهای بود و جنس جهان سومی داشت.
وی ادامه داد: در ملاقات نخست که با هیأت ایرانی به ریاست رئیس جمهور در آغاز کار دولت نهم بود، تمایل داشت پیرامون تحولات جدید ایران بیشتر بشنود. قاعدتا بخشی از گفتوگو هم به مسائل هستهای که با شکستن تعلیق در ماههای پایانی ریاست جمهوری آقای خاتمی در پی ارائه بسته پوچ غربیها وارد فاز جدیدی شده بود اختصاص یافت و در پایان هم مطالبه آمریکاییها در مورد برخی زندانیان یا ایرانی تبارها (از زاویه مسائل بشردوستانه!) مطرح شد.
*کوفی عنان: میتوانیم از ظریف در سازمان ملل استفاده کنیم
وی درباره ملاقات دومش با کوفی عنان بیان کرد: ملاقات دوم من با آقای کوفی عنان بعد از ترک هیأت ایرانی و در هفته دوم اقامتم در نیویورک صورت گرفت. ابراز علاقمندی کرد که بتواند در موضوعات مربوط به ایران ایفای نقش کند. در پایان ملاقات و در حالی که اینجانب را تا انتهای راهرو و درب آسانسور بدرقه میکرد آهسته و خصوصی گفت ما میتوانیم از آقای ظریف در سازمان ملل استفاده کنیم. از او تشکر کردم و گفتم ایشان سفیر ما در نیویورک است. البته همان روزها در تهران و نیویورک زمزمه جابهجایی آقای ظریف را کسانی مطرح کرده بودند و شاید آنها هم شنیده بودند. در هر حال آقای ظریف تقریبا پس از دو سال از تشکیل دولت نهم و در پایان مأموریت مقرر خود در نیویورک به کشور بازگشت و ابلاغ مشاور عالی اینجانب برای ایشان صادر شد.
متکی اضافه کرد: کوفی عنان یک سفر رسمی به عنوان دبیرکل ملل متحد در شهریورماه 1385 و یک سفر شخصی زمانی که پس از بازنشستگی و اقامت در سوئیس با همراهی برخی از رهبران پیشین کشورها، سازمانی غیر دولتی را در حوزه فعالیتهای بینالمللی به ثبت رساند به تهران انجام داد. مجال گزارش سفر رسمی وی به تهران در اینجا نیست. در سفر دوم او به تهران به عنوان وزیر امور خارجه با وی دیدار و دو نکته کلی را با او مطرح کردم:
اول اینکه آیا تعریف جدیدی از دموکراسی در غرب برای کشورهای جهان سوم ارائه شده است؟ با تعجب منظورم را جویا شد. گفتم از سوی دبیرکل سازمان ملل مأموریت یافتید که برای حل اختلافات ناشی از انتخابات کنیا که صدها کشته برجای گذاشت به آن کشور بروید. حاصل این سفر آن شد که فرد پیروز در انتخابات رئیس جمهور و فرد بازنده (رقیب) در یک توافق اجباری نخستوزیر بشود. مشابه این تصمیم در زیمبابوه رخ داد. ادامه دادم ولی هنگامی که بین ال گور و جرج بوش در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اختلاف پیش آمد خبری از چنین فرمولی نبود! قدری به فکر فرو رفت و پاسخی نداشت.
دومین نکته اینکه به کوفی عنان گفتم زمانی دبیرکل سازمان ملل، فعالترین بازیگر بینالمللی در حل منازعات و تنشهای بین کشورها بود. با گذشت زمان نقش و جایگاه سازمان ملل و به ویژه دبیرکل کمرنگ و تا حدی بی تأثیر شد. خصوصا بعد از شما آقای بانکیمون هیچگونه اراده و اختیاری از خود نشان نمیدهد. ایشان قویا حرف مرا تایید کرد و با حالتی نیمه شوخی و نیمه جدی گفت:« برخی از اعضای دائم شورای امنیت به من پیشنهاد کردند که کلمه General را از عنوان Secretary General (دبیرکل) حذف کنیم! یعنی دبیرکل صرفا به عنوان دبیر یا منشی سازمان ملل تلقی شود.»
متکی در بخش دیگری از خاطراتش خاطرنشان کرد: وقتی در سوئیس به سر میبرد به آقای ظریف به عنوان مشاور عالی وزیر خارجه مأموریت دادم سفری به ژنو داشته و با او در مورد نوع فعالیتهای بینالمللی موسسهاش بررسی و گفتوگو کند. دکتر ظریف از این سفر و مأموریت دیگری که با هدف دیگری انجام داد گزارش جامعی در این ارتباط و فعالیتها و برنامههای کوفی عنان ارائه کرد.
متکی ادامه داد: ارزیابی من از شخصیت و رفتار کوفی عنان آن است که او انسانی خودساخته، دارای فهمی واقعبینانه از مسائل و متواضع بود که در رفتار و کلامش نشانههای صداقت، جدیت و کار حرفهای به چشم میخورد.